İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ BİLGİLERİ

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ BİLGİLERİ

21.04.2022 146

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ VE ZORUNLU STAJ AÇIKLAMALARI

          3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumları yönetmeliği doğrultusunda  12. sınıf öğrencileri  Haftada üç gün işletmede beceri eğitimi, iki gün ise okulda eğitim alırlar.

İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında   veli, işletme ve okul  tarafından karşılıklı imzalanan  sözleşme ile başlar, ders yılı sonunda biter.

ATP zorunlu stajı ise 10. 11.sınıf  Eğitim-Öğretim yılı dışında sömestr  veya yaz tatilinde toplam 40 iş günü olarak tamamlanır.

Öğrencilerin işletmelere yerleştirilmesi işletmelerden gelecek kontenjana bağlı olarak okul tarafından ya da  öğrencilerin uygun işletmelere şahsi başvuruları  ile gerçekleşir.

Çeşitli kurumlardan gelen  kontenjanlara öğrencilerin yerleştirilmesi 11. sınıf yıl sonu başarı ortalaması ile disiplin durumuna bakılarak yapılır.

Öğrencilerin  işletmedeki İşletmede beceri eğitimi  için öncelikle işletmenin beceri eğitimine uygun olması gerekir. Uygun İşletmeler  İl istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısında belirlenen işletmeler arasından seçilir. 

Çeşitli nedenlerden dolayı Öğrencinin işletmede beceri eğitimi dersini okulda görmesi halinde mezun olabilmesi için   40  iş  günü işletme  stajı  yapması gerekir. 12. sınıf sonrasında yapılan  staj Öğrencinin haziran döneminde mezun olamamasına neden olur.

 

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ BAŞVURU İŞLEMLERİ

KAMU-ÖZEL İŞLETMELERE BAŞVURU

 

İşletmelere başvurular yazılı veya elektronik ortamda  yapılabilir . İşletmeye yapılan başvuru sonrasında işletmenin kabul etmesi  ve işletmenin meslek eğitimine uygun olması  halinde, aşağıdaki evraklar tamamlanarak işletmede beceri eğitimi yapılabilir.

a. İşletme Başvuru formu(Okul tarafından verilecektir)

b.Öğrenim Durum Belgesi(Okul tarafından verilecektir)

c.SGK Veli Bildirim Dilekçesi

d. Sözleşme  doldurularak  Veli , İşletme  ve  okul tarafından  imza altına alınır.    (Sözleşme okuldan alınacak)

e. Beceri Eğitimi/Staj dosyası (*Alınması zorunludur. Beceri Eğitimine başlarken okuldan alınacak)

f.  İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine katılım Belgesi (Okulda verilecek eğitim sonrası alınacaktır.)

g. İşe giriş bildirgesi (Okul tarafından verilecek, 1 nüshası işletmeye, 1 nüshası öğrenciye)

h. İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Taahhütnamesi (Okuldan verilecek, öğrenci, veli, koordinatör öğretmen ve işletme yetkilisi imzalayacak ve okula teslim edilecek.)

 

Ek Bilgi Dosyası