İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ VE ZORUNLU STAJ AÇIKLAMALARI
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumları yönetmeliği doğrultusunda 12. sınıf öğrencileri Haftada üç gün işletmede beceri eğitimi, iki gün ise okulda eğitim alırlar.
İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında veli, işletme ve okul tarafından karşılıklı imzalanan sözleşme ile başlar, ders yılı sonunda biter.
ATP zorunlu stajı ise 10. 11.sınıf Eğitim-Öğretim yılı dışında sömestr veya yaz tatilinde toplam 40 iş günü olarak tamamlanır.
Öğrencilerin işletmelere yerleştirilmesi işletmelerden gelecek kontenjana bağlı olarak okul tarafından ya da öğrencilerin uygun işletmelere şahsi başvuruları ile gerçekleşir.
Çeşitli kurumlardan gelen kontenjanlara öğrencilerin yerleştirilmesi 11. sınıf yıl sonu başarı ortalaması ile disiplin durumuna bakılarak yapılır.
Öğrencilerin işletmedeki İşletmede beceri eğitimi için öncelikle işletmenin beceri eğitimine uygun olması gerekir. Uygun İşletmeler İl istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısında belirlenen işletmeler arasından seçilir.
Çeşitli nedenlerden dolayı Öğrencinin işletmede beceri eğitimi dersini okulda görmesi halinde mezun olabilmesi için 40 iş günü işletme stajı yapması gerekir. 12. sınıf sonrasında yapılan staj Öğrencinin haziran döneminde mezun olamamasına neden olur.
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ BAŞVURU İŞLEMLERİ
KAMU-ÖZEL İŞLETMELERE BAŞVURU
İşletmelere başvurular yazılı veya elektronik ortamda yapılabilir . İşletmeye yapılan başvuru sonrasında işletmenin kabul etmesi ve işletmenin meslek eğitimine uygun olması halinde, aşağıdaki evraklar tamamlanarak işletmede beceri eğitimi yapılabilir.
a. İşletme Başvuru formu(Okul tarafından verilecektir)
b.Öğrenim Durum Belgesi(Okul tarafından verilecektir)
c.SGK Veli Bildirim Dilekçesi
d. Sözleşme doldurularak Veli , İşletme ve okul tarafından imza altına alınır. (Sözleşme okuldan alınacak)
e. Beceri Eğitimi/Staj dosyası (*Alınması zorunludur. Beceri Eğitimine başlarken okuldan alınacak)
f. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine katılım Belgesi (Okulda verilecek eğitim sonrası alınacaktır.)
g. İşe giriş bildirgesi (Okul tarafından verilecek, 1 nüshası işletmeye, 1 nüshası öğrenciye)
h. İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Taahhütnamesi (Okuldan verilecek, öğrenci, veli, koordinatör öğretmen ve işletme yetkilisi imzalayacak ve okula teslim edilecek.)