Gıda Teknolojisi Alanı

Gıda Teknolojisi Bölümü Nedir?

Gıda Teknolojisi bölümü, yiyecek ve içecek üretimine odaklanan bir akademik disiplindir. Gıda Teknolojisinin amacı, ürünün hammadde halinden itibaren müşteriye ulaşana kadar bozulmasını ve kimyasal yapısının sağlam kalmasına odaklanır. Gıda Teknolojisi programının mezunlarına Gıda Teknikerliği uzmanı unvanı verilir.

Gıda teknolojileri ile ilgili besinlerin ve içeceklerin geliştirilmesi için ilk araştırmalar ve çalışmalar 1800'lü yıllarda başlamıştır. İlk başladığı günden itibaren hızlı bir yükselişe sahip olmuştur.

05.01.2022 734

Gıda Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gıda Teknolojisi programı eğitim süresi 2 yıldır. Bölümün öğrencileri eğitim hayatlarının büyük bir kısmını laboratuvarda geçirir ve bunun dışında teorik eğitimler ile eğitimlerine devam ederler.

Gıda Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Grafik Tasarımı Programını tercih listesinde bulunduran aday öğrencileri;

• Gıda Mikrobiyolojisi,
  • Gıdalarda Temel İşlemler,
  • Kimya,
  • Ambalajlama,
  • Hijyen ve Sanitasyon,
  • Gıda Katkı Maddeleri,
  • Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi,
  • Gıda Kimyası,
  • Bitkisel Yağ Teknolojisi,
  • Meyve ve Sebze Teknolojisi,

Başta olmak üzere ve benzeri birçok dersten 2 yıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. 2 yıllık eğitim hayatlarındaki tüm dersleri başarılı bir şekilde sonuçlandırdıkları takdirde ''Gıda Teknolojisi Ön Lisans Diplomasını'' sahip olacaklardır.

Gıda Teknolojisi öğrenciler DGS ile;

• Gıda Mühendisliği,
  • Kimya,
  • Tarımsal Biyoteknoloji,
  • Beslenme ve Diyetetik,
  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri,
  • Bitki Koruma,
  • Gıda Teknolojisi,

Bölümlerine geçiş yapabilirler.

Gıda Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Gıda Teknikerleri, işini yaparken iş etiği kurallarına ve hijyen gibi önemli konulara dikkat etmelidir. Meslek hayatlarında ürün analizleri ve üretim ile ilgili organizasyonlara kadar birçok iş ile ilgilenirler. Gıda Teknikerliği meslek hayatlarının çoğunluğunu laboratuvarlarda geçirirler.

Gıda Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Gıda Teknolojisi programından mezun olup grafiker olarak kariyerlerine devam etmek isteyen mezunlar;

• Tarım ve Orman Bakanlığı,
  • Hıfzıssıhha Enstitüsü,
  • Sağlık Müdürlükleri,
  • Gıda Laboratuvarları,
  • Gıda Üretimi Endüstrileri

Gıda Teknolojisi mezunları gerekli belgeleri sağladıkları takdirde eğitmenlik veya kamuda çalışma hakkına da sahiptir. Gıda Teknikerleri kendilerinde özel sektörde de birçok iş imkanı bulabilirler.